perjantai 8. marraskuuta 2013

Vauvan kanssa lentokoneessa.


Tästä tuleekin nyt teknisten ongelmien takia taas kuvaton postaus :( Lisään kuvat mahdollisuuksien mukaan jälkikäteen.

Mutta asiaan.

Omakohtainen kokemus: Finnairin lentokoneessa vauvan (7,5kk) kanssa.


Lähtöpaikka: Joensuu (Jns-Hki matkustusaika noin 1 tunti)
Välilasku: Helsingissä, kesto 4,5 tuntia.
Määränpää: Bangkok (Hki-Bkk matkustusaika noin 10 tuntia)
Maksut: Aikuisen lippu + sylilapsi, sylilapsesta maksetaan verot, taisi olla noin 10% aikuisen lipun hinnasta. Myös vauva tarvitsee oman passin!

Tavarat: Aikuisella matkalaukku max 23kg, käsimatkatavarat max 8kg. Lisäksi käsilaukku, kameralaukku, lastenruokaa, matkalukemista, päällystakki.

Joskus minulle on sanottu, että läppäri olisi olisi free zone tavara eli sitä ei lasketa käsimatkatavaran kilomäärään. Sata prosenttisen varma en tästä tietenkään ole.
Mun matkalaukku painoi 23,7kg. Lisäksi minulla oli lentolaukku ja täyteen ahdettu Emmaljungan hoitolaukku sekä päällystakki.

Sylilapsella voi myöskin olla max 23 kg painava laukku matkustusluokasta riippumatta. Lisäksi kokoontaitettavat lastenrattaat ja turvaistuin, joka voidaan tilan ja turvamääräysten salliessa ottaa matkustamoon. Käsimatkatavaroita sylilapsella ei voi olla.

Olivian laukku painoi 21,3kg. Lisäksi oli turvakaukalo, joka meni ruumaan. Se olisi mahtunut ekalle sisämaan lennolle matkustamoon, mutta minun olisi ollut monimutkaista saada se jatkolennolla ruumaan, sillä sille lennolle ei ollut mahdollista ottaa sitä matkustamoon. Sitä paitsi meillä oli lisämaksusta varattu paikka vauvankopan kanssa. Olivia mahtui koppaan just ja just, sillä kopan sisäpituus on maksimissaan 70cm ja vauvan paino saa olla maksimissaan 11 kg. Paluumatkalle meillä ei ole koppaa, sillä matkustamme koko perheen voimin eikä kopalle ole tarvetta, kun on kaksi syliä vaihtelemassa :)

Lisätietoja lasten kanssa matkustamisesta Finnairin koneessa löydät täältä: http://www.finnair.com/FI/FI/information-services/planning-your-trip/children

Nousut&Laskut:

Sylilapset matkustaa nimensä mukaisesti aikuisen sylissä. Aikuisen vyöhön tulee pieni lisävyö, jolla saadaan vauva sylissä omaan vyöhönsä. Vyöstä huolimatta, vauva pääsee istumaan sylissä niin jalat menosuuntaan kuin esim sivuille, jolloin voi katsella vieruskumppania tai ikkunasta ulos. Vyön solki ei paina selkää ja vyö tuntuu muutenkin helpolta käyttää. Tosin löysältä. Sain kiristää sitä vähän väliä.

Ensimmäisen nousun aikana imetin Oliviaa, sillä olin kuullut, että se helpottaisi vauvan korvia. Vaihdoin ennen nousua lentoemon kanssa muutaman sanan ja hän kertoi, että alle vuoden ikäiset kestävät nousut ja laskut huomattavasti paremmin kuin jo vuoden täyttäneet, mutta sain toki imettää, jos halusin. Ja minä imetin. Olivia ei ollut moksiskaan eikä näyttänyt edes tajuavan yhtään mitään, imi tissiä ja sit oltiinkin vielä 50 min sylissä jutellen ja ympärille katsoen. Laskun ajan kokeilin olla imettämättä eikä Olivia reagoinut missään vaiheessa sen kummemmin. Raukka oli sen verran väsynyt, että melkein nukahti hetki enne laskeutumista.

Välikysymys: Miten sain kannettua Olivian, lentolaukun ja hoitolaukun koneesta kentälle? - Kantoliina. Laitoin Olivian koneen laskeuduttua liinaan ja sain kädet vapaaksi. Jatko olikin helppoa. Olivia liinassa kävelin laukkujen kanssa jatkolennon terminaaliin ja bongattuani lentokentän Reiman lainarattaat, laitoin Olivian niihin istumaan. Rattaiden kiinnitys oli mielestäni hutera noin pienelle, joten sidoin huivin Olivian ja rattaiden ympärille, ettei sattuisi vahinkoa.

Bangkokin lennossa en imettänyt Oliviaa nousun aikana,  sillä luotin edellisen lennon kokemukseen ja tulos oli sama: ei itkua, ei vääntelehtimistä. Olivia oli nukkunut kentällä penkillä kaksi tuntia, joten oli pirteä ja seuraili mielellään menoa. Laskun aikana oli muutenkin tissiaika, joten imetin noin puolet laskusta. Tälläkään kertaa ei ollut itkua. 


Ruokailu:

Alle 2-vuotiaalle ei ole tarjolla ruokaa, joten omat eväät mukaan! Vauvan ruokien ja nesteiden tulee olla alkuperäisissä pakkauksissa. Itse otin mukaan selliaisia ruokia, joita on kiva syödä myös kylmänä. Vauvalle ei tapahdu mitään, jos hän yhden päivän elää hedelmäsoseilla, Onni puurolla ja tissimaidolla ;) Niinpä varasin lennolle Olivian lemppareita, jotta suu aukeaisi ihmeellisestä paikasta huolimatta. Mango-päärynää, Hedelmäsose, Onni vadelmapuuro. Ruokailu tapahtui sylissä istuen ja onnistui ongelmitta.

Välikysymys: Miten sain itse syötyä, kun matkustin yksin sylilapsen kanssa?
Minut pelasti vauvankoppa sekä oikea ajoitus. Olivia oli juuri nukahtanut syliini, kun ruokakärrien tuoksut valtasivat koneen. Niinpä siirsinkin Olivian koppaan ja sain syötyä täysin rauhassa. Aamupalan aikana Olivia oli myöskin nukkumassa kopassa, mutta valojen pamahdettua täysillä päälle, hän tietenkin säikähti ja heräsi itkien. Sain hänet kuitenkin rauhoittumaan nopeasti ja nostin koppaan istumaan. Muutama lelu syliin ja lapsi oli tyytyväinen ja minä sain syötyä aamupalani. Tosin yhdellä kädellä, sillä pidin toisella Oliviasta kiinni, kun pelkäsin hänen kurottavan laidan yli ikävin seurauksin.

Vaipan vaihtaminen:
Vaihdoin puhtaan vaipan kentällä puoli tuntia ennen koneen lähtöaikaa. Koneessa ensimmäisen kerran noin 3,5 tunnin päästä. Koneen vessassa oli pöntön yläpuolella seinästä laskettava hoitopöytä -  kylmä ja kova. Toisella kerralla otin viltin mukaan, on vauvallekin kivempi. Vaipanvaihtojen yhteydessä käytin Oliviaa myös pöntöllä ja jokaisella kerralla tulikin pissa. Yhdellä kertaa myös järkyttävän iso kakka, niin kuin jo edellisessä postauksessa hehkutin.. Vaippojen vaihtaminen siis sujui helposti vessassa.

Vauva hereillä:
Olivia aika paljon nukkui lennon aikana. Valveilla ollessaan oli sitten arkipuuhaa, vaipan vaihtamista, "potattamista", tissiä, ruokaa, leluilla leikkimistä, taputtelua, ihmisille hymyilemistä jne. Hyvin jaksoi paikoillaan sylissä olla eikä oikestaan turhautunut kertaakaan. Ainut itku tuli silloin heräilessä, kun valot tosiaan pamahti varoittamatta päälle. Mun onneksi, vieressäni istui todella mukava thaimaalainen nainen, joka väänteli Olivialle naamaa ja jutteli sille. Olivia vastasi aina hymyllä :) Paras leikkiväline oli oma sukka, jota sain olla koko ajan laittamassa jalkaan.


Perillä:
Sama homma kuin Suomen päässä. Laitoin jo koneessa Olivian liinaan ja jatkoin matkaani terminaaliin passintarkastukseen ja matkatavaroiden hakuun. Olivia nukahti siihen, joten sain hermoilla ihan yksikseni, kun en meinannut löytää meille tilattua taksikuskia mistään. Yllätys olikin suuri, kun yks kaks näin äitini ja isäni etsimässä meitä :) Matkamme jatkui vielä noin puolitoista tuntia taksissa. Olivia nukkui kaukalossaan koko matkan :)

KYSYMYKSIÄ? Nyt kun kaikki on tuoreeltaan muistissa, kysykää ihmeessä, jos en muistanut kirjoittaa jostakin olennaisesta tai vähemmän olennaisesta, vastaan jokaiseen kysymykseen!

                                      Aurinkoisin terveisin, Karina.









16 kommenttia:

  1. On teillä kyllä kunnon maailmanmatkaajavauva! :) Ja tuntuu, että kaikki on mennyt todella hyvin. Itseä ainakin mietityttäisi, miten vauva viihtyy pelkästään sylissä noin pitkän ajan, mutta saattaa olla ihan luksusta vauvalle, kun kerrankin saa läheisyyttä niin paljon. Heh, ollut Olivialla kunnon herkkupäivä tuolloin. :)

    Mutta olet kyllä osannut ennakoida asioita todella hyvin! Varmasti on ollut hyötyä siitä, että olet reissannut paljon ja tiedät valmiiksi, mitä tuleman pitää. Todella kiva postaus, itse luin hyvin mielenkiinnolla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennakointi oli tärkeä osa matkaa, se on totta. Pääsi helpommalla kun osasi varautua tulevaan :) Mukaava kuulla, että tykkäsit!!

      Poista
  2. Voiko lasta laskea käsistään muualle kuin koppaan? Vai valmistaudunko 9h sylittelyyn :) Meillä on meidän reissulle menomatkalle koppa, paluumatkalle ei saatu.

    Kiitos kaikista vinkeistä! Nämä tulee meillä tarpeeseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, kiva, että tästä on konkreettista hyötyä sinulle!

      En oikein keksi minne muualle lapsen olisi voinut laskea..kyl se koppa ja syli olivat mun mielestä ainoat. Lattiallekaan ei oikein ole turvallista laittaa ja tilaakin rajallisesti. Ehkä hetkellisesti kopan alla olevalle lattialle? Itse en laittaisi muualle. Oletko kertonut vai olenko unohtanut, minne ja milloin olettte menossa matkalle? :)

      Poista
    2. Okei! Niin ajattelinkin, että ei siellä lattioilla voi antaa leikkiä. Onneksi meitä on kaksi pitämässä sylissä.. :)

      Kap Verdelle mennään helmikuun lopussa! :)

      Poista
    3. En tiedä palaatko lukemaan tätä enää, mutta tuli mieleen, etttä jns-hki välisen lennon koneen vessassa ei oo hoitoalustaa! :) tuli vaan mieleen!

      Poista
  3. Teillähän sujui matka todella hienosti! :)
    Mielenkiinnolla luin tätä postausta, kun itselläkin olisi ollut matka tiedossa(tänään) Karibialle 5 kk vauvan kanssa, mutta se sitten peruuntui omalta osaltani kun sinne olis tarvinnut sen MPR-rokotteen ja sehän annetaan vasta vähän myöhemmin. No onneks mies ja muu perhe pääsee nauttimaan auringosta...

    Ihanaa lomaa teidän perheelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, niin onneksi sujui!
      Laitettiinhan Oliviallekin MPR-rokote 6,5kk iässä, eikö teidän vauvalle voitu laittaa sitä 5kk iässä jo? Harmittaa tosi kovasti sun puolesta, jos olet jäänyt sen takia niin uskomattomasta matkasta paitsi! Lukeehan rokote.fi ohjeessakin, että MPR vuoden iässä, mutta ulkomaille matkustaesssa, ennen matkaa, Se on tehosterokote, joka ei korvaa sitä vuoden iässä laitettavaa!

      kiitos ihanista lomatoivotuksista, me nautimme!

      Poista
    2. MPR laitetaan aikaisintaan 6 kk:n ikäiselle. (THL:n sivut: "Ulkomaille matkustavalle lapselle suositetaan MPR-rokotusta 6 kuukauden iästä alkaen. Rokotus on suositeltava, vaikka sen antama suoja voi alle vuoden ikäisillä olla puutteellinen.")

      Mutta kyllä mä sitä nuoremmankin kanssa uskaltaisin lähteä ulkomaille, jos semmoinen tilanne ois... Ei muuallakaan mpr-rokotteita taideta antaa alle puolivuotiaille ja ne siellä sentään asuu koko ajan. Eikä nuo taudit nyt niin yleisiä ole kuitenkaan, vaikka tuhkarokkoa onkin kyllä nyt liikkunut jonkin verran ympäri Eurooppaa (kiitos sen, että rokotekriittiset on jättänyt rokottelematta...).

      Mutta niin, jos (täys)imettää, niin kyllähän se hyvin suojaa tuon ikäistä.

      Poista
  4. hyvä postaus! mä oon aina murehtinu niitä pikkusen korvia... mulla itellä laskut on tuskaa!!! siks en oikeen välitä lentämisestä...

    mut hienoa kuulla et teillä on menny noin hyvin :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kiitän! Yritin parhaani, jotta olisi hyvä tietopaketti kasassa myös käytännön puolelta! :)

      Poista
  5. Olipa mielenkiintoinen postaus, ja selvensi monta ajatusta siitä, miten toimia, jos me päätetään tästä vaikka tuonne Kreikan suunnalle lähteä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että sepistyksistäni voi olla oikeaa hyötyä! :)

      Poista
  6. Hei, löysin sun bloggi kun googlasin turvaistuin kysymuksiä taksissa bangkok ja pattayassa. Me olemme lähdössä Pattayalle tammikuussa ja olemme siellä kuukauden että kaikki ei voi ottaa mukaan täältä. Meillä on siis silloin noin 10 kk vauva ja esikoinen on silloin kohta 3 vuotias ja hänen kanssa meillä ei ole hätää. Mietin vaan tämän 10 kk kanssa, löytyykö pattayalla kuinka nuo purkkiruoat, lähinnä liha, kala ja kana soseet, heldelmät nyt löytyy joka paikkassa? Kävimme patongissa viime vuonna mutta siellä ei oikein löytynyt. NAN löytyi siellä jauhoina, ja me käytämme sitä kanssa kotona. Tiedätkö jos taksissa saa turvaistuin sieltä. Ajomatka Bangkokista Pattayalle kestää aika kauan että istuin olisi hyvä. Esikoinen pärjää jo ilman kiinni turvavyössä. Kaikki mahdollinen info otettaan vastaan :) Kiitos etukäteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!
      Kiva, kun löysit tänne itsellesi noin ajankohtaisena aikana! :)
      Täällä ei valitettavasti ole turvaistuimet ja -kaukalot vielä kovinkaan näkyvässä roolissa. En ole itse asiassa koskaan nähnyt yhdessäkään autossa turvaistuinta, lapset matkustaa täällä vähän miten sattuu, lava-auton lavalla, mopon kyydissä, vanhempien sylissä, penkillä jne. Täällä ollaan turvallisuuden kanssa vielä todella jäljessä, esim kypäräpakko mopoillessakin tuli vasta joku aika sitten, ennen sitä saattoi nähdä 5 ihmistä saman mopon kyydissä ja kaikki ilman kypärää.

      Mulla oli turvakaukalo mukana (joka siis todella alkaa jäämään jo pieneksi tytölle, mutta en nähnyt järkeä ostaa istuinta juuri ennen matkaa ja raahata sitä tänne), kaukalossa Olivia matkusti bkk-pattaya välisen matkan taksissa. Kaukalo on vanhempien autossa nyt, joten matkat omalla (vuokra) autolla sujuu turvallisesti. Lavataksissa oon pitänyt tyttöä joko sylissä tai rattaissa. En ole kuullut, että jostain voisi saada sellaisen taksin, jossa olisi istuin, mutta rehellisesti sanotttuna, en ole koskaan osannut etsiäkään sellaista. Tähän ongelmaan en siis vielä ainakaan pysty auttamaan. Mitä jos ottaisit turvavyön alentimen mukaan ja laittaisit 10kk istumaan normivöihin sen alentimen kanssa? Tarkoitan tälläistä:

      http://www.google.fi/imgres?imgurl=http://www.motormarket.fi/kuva-data/3-C226980.jpg&imgrefurl=http://www.motormarket.fi/verkkokauppa/fin/C226980-turvavyon_ohjain-p-59850-612/&usg=__J-3AVooU8y44C5cPBd42K0I-cCo=&h=700&w=700&sz=254&hl=fi&start=29&sig2=NclJuv_Z-Us-m8pqXowBbA&zoom=1&tbnid=SYYTKmDcyTvySM:&tbnh=140&tbnw=140&ei=K4aJUsS5Fcv9rAfltIG4BQ&itbs=1&sa=X&ved=0CDsQrQMwCDgU

      (onpa linkkihirviö, toivottavasti aukeaa!) Parempaa ratkaisua en oikein keksi..

      Ruokapuoleltakaan en osaa vielä auttaa, sillä imetän ja teen soseet itse, joten en ole vieraillut valmisruokahyllyn edessä vielä kertaakaan, mutta, koska se on varmasti sellainen aihe, joka monia kiinnostaa, varsinkin niitä, joilla ei ole mahdollista väsätä vauvan ruokia itse, niin aion seuraavalla kauppareissulla tehdä kameran kanssa tutkivaa journalismia ja lupaan kirjoittaa aiheesta oman postauksen nimellä Thaimaa special: Vauvan ruoka ja maito kaupasta.

      Teillä on onneksi vielä lähtöön aikaa, joten ehdit lukea vinkit täältä! Aion muutenkin kirjoittaa Thaimaa special otsikon alla asioista, joista voisi olla muille hyötyä, jos jokin aihe kiinnostaa, niin kerro ihmeessä, otan sen työn alle!

      Mukavaa matkanodotusta teille!

      Poista
  7. Kiitos vastauksesta ja jään odottamaan postaus vauvan ruoasta.
    Googlasin vähän lisää noita turvaistuin kysymuksiä niin ainakin jotkut taksifirmat tarjoavat niitä mutta pitää varata se taksi etukäteen ja mainita kuinka monta istuinta tarvitaan autoon. Ihan järkevä muutekin tilata taksin etukäteen kun olemme 3 aikuista ja 2 lasta, sisarusvaunut ja laukut että tarvitsemme tilataksin ja sellainen voi olla vaikea saada ehkä lentokentältä heti ja jono voi olla aikamoinen siellä että pitkä reissun jälkeen olisi kiva jos taksi olisi valmiina siellä, mutta meillä on vielä aikaa järjestellä asiat.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Vastaan pian :)