sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Ruokalasku puolet pienemmäksi.

Meillä on tapana pitää vähintään kerran vuodessa säästökuukausi, jolloin pyritään säästämään kaikista ostoskuluista. Lähinnä ruokakauppalaskussa, koska harvemmin muuta tulee päivittäin ostettua. Meillä on tili meidän lähimpään S-Markettiin ja siihen ostetaan kaikki kuukauden ruoat, wc paperit, hygieniatarvikkeet yms. päivittäistavaraostokset. Ylärajaksi olemme normaalikuukausina budjetoineet 450 euroa ja yleensä loppulasku onkin pyörinyt siinä 400 eurossa. Vaan ei tammikuussa!

Hintaan sisältyy muuten myös meidän molempien jokapäiväiset työpaikkaruokailut, sillä otamme lähestulkoon aina omat eväät töihin. Joko edellispäivän ruokaa tai pakastimesta valmiin annoksen.

Päätimme tähdätä 300 euroon. Sadan euron pudotuskin tuntui jo isolta. Mielessämme haaveilimme tietenkin jopa 250 euron laskusta, mutta emme pitäneet sitä kovinkaan todennäköisenä. Konkreettiset muutokset, joita teimme olivat seuraaavat:

- leivoimme sämpylät itse
- vaihdoimme kinkun lauantaimakkaraan (tulee muuten nyt jo korvista ulos!)
- maitotuotteista jätimme rahkat pois
- kävimme kaupassa kaksi kertaa viikossa ja silloinkin vain tarkan suunnitelman kanssa
- ei herkkuja, leivonnaisia, mehuja tai heräteostoksia
- ei edes yhtä saunaolutta tai alkoholitonta omenasiideriä
- salaattiin pelkkä tomaatti-kurkku-salaatti eli ei paprikaa tai muuta "ylimääräistä"
- ei erikoisjuustoja (ostan normaalista aika usein fetaa)
- -30% tuotteita hyödynnettiin aina kun voitiin
- mietimme etukäteen kolme ruokavaihtoehtoa, eli jos kana on -30% tehdään sitä, jos kala -30%      tehdään tätä jne. Eli ruoka tehtiin aika lailla sen mukaan, mitä oli tarjouksessa, mutta kuitenkin niin,  että suunnitlema oli tehty jo kotona ennen kauppaan menoa.
- syötiin huomattavasti useammin perunaa kuin koskaan aikaisemmin
- ruoan hävikki oli alle 1% luokkaa. Kaikki syötiin!
- mies joi ruoalla vettä, kun yleensä juo aina maitoa

Mitä me sitten ostimme kuukauden aikana?

- 4,5 kg salaattiaineksia (tomaatti, kurkku salaatti)
- 6,5 kg perunoita
- 1 kg sipulia
- 1 kg porkkanaa
- 10,5 kg hedelmiä (banaani, omena, appelsiini + kerran kiiviä ja rypäleitä)
- 33 l maitoa
- 8 l rasvatonta jogurttia
- 1 l kuohukermaa
- 1,8 kg margariinia (ihmettelen tätä suurta lukua, mutta 3 pkt meni, rasvaa! hyi)
- 8 pkt lauantaimakkaraa
- 40 kpl kananmunia
- 9 pussia Reissumies tosi tummaa
- 3 kpl tuorehiivoja
- 2 kpl Arla Natura kermajuustoa
- 4 kg erikoisvehnäjauhoja
- iso säkillinen wc paperia
- 1 tulppaanikimppu synttärisankarille
- 1 kahvipaketti

Lisäksi: kaurahiutaleita, ruisjauhoja, ruishiutaleita, pastaa, tomaattimurskaa, voita leivontaan, ruokakermaa, kuivattuja herneitä...

Kanankoipia, possua, makkaraa, kalapuikkoja, jauhelihaa, lohta

Aamupalaksi söimme vaihtelevasti puuroa, sämpylöitä, leipää, marjasmoothieita, munakasta, kaura-banaanilettuja, tavallisia lettuja jne. Samoin iltapalalla. Töihin otimme normaaliin tapaan edellisen päivän ruokaa tai pakkaseen laitettuja tän kuukauden aikana tehtyjä annoksia.

Otoksia kuukauden ruoista:



Lettupannussa paistetut pikkumunakkaat ruisleivän päällä. Alla nakkisiivuja ja päällä kurkkua.


Mansikkasmoothie (sis. mansikkaa, maitoa, vaniljajogurttia), joka muuntuu helposti jäätelöksi! Nam.


Edullinen lauantaiherkkuaamiainen. Kaveriksi mansikkasurvos ja kuuma tee.


Banaani-kauralettuja. Aamupalalle, välipalaksi, iltapalaksi. Sellaisinaan tai marjoilla.


     Broileririsotto. Mun ohjeella ihan mielettömän halpaa, mutta hieman aikaavievää. Kiinnostaako?


                              Kalapuikkoja kermaviilikastikkeella, perunamuussia ja salaattia.


Spagettia ja possusuikalekastike. 


Hifistelyä - pakkasesta naudan sisäfilettä, lohkoperunoita ja salaattia. Sisäfilee ostettu yli 6kk sitten -30% lapulla, oli jo korkea aika syödä pois. Pientä huijasta, mutta varmaan kaikilta löytyy jokin liha pakkasesta, jonka voi käyttää? :)

Koska sisäfilee klöntti oli liian iso meidän tarpeelle, tehtiin suurimmasta osasta lihaa hernekeittoa. Kuivatuista herneistä tottakai. Kuvaa ei valitettavasti ole.


                                                                  Kermainen lohikeitto ja ruisleipää.


           Vieraille mustikka-mansikka-mustaherukka piirakkaa vaniljakastikkeella. Marjat pakkasesta.


               Puolikkaasta tuorehiivasta pieni satsi pullataiknaa. Leivontalystiä koko perheelle :)


Herkuttelua hedelmillä, helppo ja edullinen hedelmäsalaatti: banaania, omenaa, kiiviä, appelsiinia ja rypäleitä, jotka ostettu irtona, eli ihan pieni tupsu vain.

Näitten ruokien lisäksi syötiin:

- Kinkkupastaa
- Keitettyjä perunoita, jauhelihastiketta ja salaattia (1 e/annos)
- Makkarakastiketta, perunoita ja salaattia (0,85e /annos)
- Hernekeittoa
- Makaronilaatikkoa
- Broilerisittoa toistamiseen

Paljonko kuukauden laskumme sitten olikaan? 199,93 euroa. Alle 200 euroa ;) Uskomatonta.

Meitä on taloudessa kaksi aikuista ja yksi melkein 2 vuotias taapero. Taapero syö aamupalan, lounaan ja välipalan päiväkodissa, Kotona lisäksi vielä lämpipän ruoan ja iltapalan. Me aikuiset syömme kotona aamupalan, töissä kotoa otetun lämpimän ruoan, pienen välipalan (hedelmä tai pala leipää, nekin kotoa otettuja), illalla lämpimän ruoan ja pienen iltapalan. Kahvia juomme arkisin: mies aamulla 2 kupillista, minä en ollenkaan. Juon töissä puolikkaan mukin päivän aikan. Viikonloppuisin saatan juoda 1 kupin yhteensä, mies 8-10 kuppia yhteensä. Kulutus on siis pientä.

Vaikka kuukausi meni hyvin ja ruokaa tuli syötyä monipuolisesti, on silti ihanaa palata maanantaina kinkkuun, nimittäin se lauantaimakkara taisi olla ainut, joka alkoi kunnolla tökkimään. Esim eilen laitoin sämpylän päälle pelkkää kurkkua, kun en pystynyt edes katsomaan lauantaimakkarapakettia.

Meillä on tarkoitus pitää toinen tälläinen kuukausi vielä ennen kuin vauva syntyy, tähän jää helposti koukkuun ;) Ja totuushan on se, että tälläisiä on kiva tehdä silloin kun siihen on varaa, takoitan sillä sitä, että tarvittaessa olisimme voineet ostaa ihan mitä vaan, mutta ne, joille tämä on arkipäivää - teille nostan hattua. Suunnittelmallisuutta ja budjetissa pysymistä tarvitaan ja se käy varmasti pidemmän päälle aika raskaaksi.

Teen tästä mielelläni jatkopostauksen ruokaohjeineen, jos joku on kiinnostunut?


                             Onko kukaan muu kokeillut tälläistä? Mihin summaan pääsitte?

Karina






32 kommenttia:

  1. Loistava idea!! Asun itse yksin ja mun kuukauden ruoat huitelee siellä 250€ kieppeillä. Syön vain lounaan koulussa, joskus myös aamupalankin. Tekisi siis todella hyvää tälläinen pieni säästökuukausi, koska näin opiskelijana budjetti on tiukka. Ehdottomasti reseptejä tänne!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tykkäsit. Laitan ehdottomasti hyviä ohjeita :)
      Tsemppiä budjentointiin, yksinasuvana voi mennä joskus kohtuuttoman paljonkin ruokaan. Ei aina huvita laittaa ruokaa pitkän kaavan mukaan vaan tekee mistä aita matalin, ainakin mulla oli opiskeluaikana tapana syödä ihan liaan kalliisti. Nyt, kun on perhettä, on pakko olla AINA ruoka pöydässä :)

      Poista
  2. Todellakin olisi kiva saada ruokaohjeita. Itse aina suunnittelen tällaisia säästökuukausia, mutta vielä ovat jääneet suunnittelun puolelle! :) Paljon voisi selvästi säästää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin suunnitteltu on puoliksi tehty, eikös ne niin sano? Mä googlailin joulukuussa ahkerasti säästövinkkejä, halpoha ruokia, marttasivuja jne. Jaan ohjeet varmasti, eikun säästökuulle nyt, helmikuu on hyvä, 28 päivää vain ;)

      Poista
  3. Joo! Jatkopostaus kiinnostaa :) Oma elämäntilanne on muuttumassa ja voisi olla hyvä aika muiden muutosten tiimellyksessä vilkaista kauppalistaa "sillä silmällä" :D
    Lauantaimakkaraa en kyllä ala ostamaan, peruskinkkuleikkele saisi jäädä muutenkin pois meidän ostoslistalta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että kiinnostaa! Ihana väsätä ruokaohjepostauksia! :)
      Joo lauantaimakkara jää multakin jatkossa hyllyyn, en vaan pysty enää :D

      Poista
  4. Tosi mielenkiintoinen postaus! Meillä tää tosin on tällä hetkellä just sitä perusarkea ja esim puuroja menee paljon myös ruokana, ei vaan aamulla tai illalla. Ja leikkeleitä meillä on hyvin harvoin, ehkä kerta kuussa jos silloinkaan. Meillä nyt tammikuussa kerättii kaikki kuitit talteen, pitää tsekata mitä niistä tuli ja nyt helmikuussa koitetaa vielä vähän nipistää. Meillä on lisäksi ollut uuni 2vk rikki eli ruuanlaitto on ollut vaan hellan varassa. Normaalisti tehdään paljon laatikoita, nyt on ollut keittoja ja risottoja yms. Hyvä postaus! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heini! Laatikkoruoat on kyllä edullisia, meidänkin piti tehdä kaalilaatikkoa, mutta ei taidettu tehdä, ei ainakan kuiteissa ollut kaalia :D no tässä kuussa sitten, ei ole tarkoitus nyt elää porvarikuukautta vaikka miehelle sanoinkin, että seuraava lasku huitelee varmaan satatessa, kun minä pääsen kauppaan. Mut ei oikeesti, koetetaan pitää järki mukana :) Keitot tuntuu olevan nykyään ihan aliarvostettuja, nekin edullisia, kun itse tekee.. Laskehan tulos ja kerro tänne kans!

      Poista
  5. Tää oli tosi kiva ja kattava postaus! :) meillä menee niin paljon ruokaa, että hävettää. Unihan aina tehä etukäteen kunnon listat ja sit vaan ostan mitä ruokaa tekee mielu. Ja kun karppaan aika paljon (vaik lipsun herkuissa ) ni se on niin paljon kalliimpaa, ku ei voi köyttää mitää täyteaineita mitkä on niitä halvimpia (peruna, pasta ja riisi), ku kaikki karppivaihtoehdot on jotain "kukkakaalimuusiq" ja se kukkakaaliki on välillä 2e kappale :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kuu <3
      Mä oonkin välillä miettiny, et paljonkohan sulla menee kuussa rahaa pelkästään ruokaan? Kun teet kaikkia ihania ts kalliita juttuja ;D Kukkakaali on ihanaa, varsinkin kun ensin keittää vähän ja sit paistaa voissa ja maustaa ruususuolalla. Mutta kallista joo. Taidanpa pistää kesällä kasvimaan pystyyn, kukkakaalin pitäisi kasvaa ihan hyvin näillä leveyksillä, voin laittaa sulle sit postissa :D

      Poista
  6. Wow! Meillä käydään kaupassa useita kertoja viikossa ja siellä vasta yleensä mietitään mitä syödään, joten myös heräteostoksia tulee tehtyä usein. Herkut ollaan karsittu onneksi aika minimiin. Mutta meidän ruokalasku on kyllä todella paljon enemmän mitä 200e :D Paljon halvemmallakin siis päästäisiin ja ois mieleenkiintosta kokeilla tälläistä, koska sillä rahallahan voisi palkita itsensä sitten vaikka jollain hienolla illallisella ravintolassa tai jotain muuta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidänkin ruokalasku on yleensä sen 400 euroa kuussa, vaikka mitä tekisi. Tai no, sit kun tekee kunnon muutoksia niin laskussakin näkyy kunnon muutos. Mut ei tätä joka kuukausi jaksa tai edes halua, joskus on kiva ostaa valmiita juustosämpylöitä, persikkarahkaa ja tehdä lasagnea, tortilloja tai ihan vaikka kanan rintafilettä :D

      Poista
  7. Mielenkiintosta ja hyviä vinkkejä! Meillä yleensä ruokalasku huitelee alle 400e, siihen ei lasketa isännän huviostoksia jotka hän saa pulittaa ihan itse omista rahoistaan. Koitan kyllä sen pitää alle, käyn yleensä kaupassa 2-3 kertaa viikossa jolloin koitan pitää ostokset 20e tietämillä. Tietysti joskus on pakko ostaa suurempi satsi jotain kalliimpia menoeriä. Hyödynnän kyllä aina kaikki tarjoukset ja -30% tuotteet ja pakastimen antimet, eli saattaa ruokalasku hyvinkin olla usein reilusti tuon 400 alle. Pitäis kyllä nyt laittaa kuitit talteen ja kerranki tarkkailla, paljonko oikeasti kuluu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on aika opettavainen kokemus, suosittelen kokeilemaan! Varsinkin kun säästää oikeasti kaikki kuitit- oma ostoskäyttäytyminen saattaa yllättää suurestikin!

      Poista
  8. Meillä meni tammikuussa 773€, tähän ei oo laskettu mukaan satunnnaisia käyntejä muissa kuin s-ryhmän paikoissa. Joten veikkaisin todelliseksi ruokalaskuksi n 850€kk. Meillä on täysin samankokoinen perhe kuin teillä, mutta pieni käyttää vielä vaippoja ja korvikkeita joten niihin menee tietysti osuus. Lukisin siis mielelläni säästövinkkejä että mekin saatais edes vähän alaspäin tota laskua ! :D

    Tiiu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oh my, ihan järkyttävä summa!! Eka vinkki ois nyt pohjatyö - kerää kaikki kuitit helmikuun ajalta, oikeasti kaikki! Ja kuun lopussa tee taulukko, johon lasket minkä verran tuli mitäkin ostettua. Siitä tiedetään mistä voi karsia. Toinen asia - voi kuulostaa ällöltä, mutta punniste kaikki ruoka, mitä olet heittämässä pois. Se luku voi järkyttää, kuukaus on pitkä aika. Siitä tietää taas, missä parantaa :) mutta minäpä yritän keksiä järkevän säästöpostauksen! Kiva, että voin auttaa tai toimia inspiraationa <3

      Poista
  9. Olipa kiva postaus! Kiva lukea kun muut onnistuu 😁 Meillä menee saman verran kuin edellisessä kommentoimalla, joskus heiluu 900€ piekkeillä kuukauden ruokalasku. Meillä kaksi lasta joilla molemmilla vaipat käytössä, joten niihin menee jonkin verran. Heräte ostoksia en paljoa tee koska tilaan ruoan kotiin kauppakassi palvelulla. Roskiin ei mene tavaraa, vaan joudun käymään kaupassa taittumassa kaappia kun kaikki ei mahdu sinne muuten.. Ja syödään siis ihan perus arkiruoka (vissiin sit jonkun mielestä ei , laskua kun katsoo;) ja perjantait on nami päiviä. Niin sitä vaan menee, ehkä eniten rahkaan ja välipaloihin, mies on kova käymään puntilla ka tehdään usein smoothieita. Mutta täytyy yrittää saada edes pari sataa pois vaikka ensi kuussa.. Ja onnea muuten vauvasta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos onnitteluista! :)
      900??? huhuh, meillä ei varmaan olisi edes varaa laittaa noin paljon ruokaan!
      ois kiva nähdä teidän peruskauppakuitti ;) suosittelen ensin tustumaan omiin kauppaostoksiin kuukauden ajan, eli älä muuta mitään, laita vaan kuitit talteen, Kuun lopussa ynnää kaikki ostetut tavarat yhteen, siitä sen näkee, mitä kannattaa ja mistä voi pihistää:)

      Poista
  10. Tää oli ihan huippu juttu :). Meidänkin pitää yrittää pienentää ruokalaskua

    VastaaPoista
  11. Voi apua! Löysin blogisi kun olit kommentoinut enniheidiä, tää on tosi mielenkiintoinen! :) sulla on tosi herättäviä postauksia...ensin se sokeririippuvuus, sitten tämä. Pistää miettimään. Mulla on perheessä vain avomies ja rahaa menee kauppaan viikossa n. 150€ :/ järkyttää miten paljon sitä siis kuluu ja vain kahdelle... Sitten vielä baarikäynnit jos lasketaan, menee yhteen iltaan 200-300€ ja näitä muutama per kk. Eletään "kädestä suuhun" eli säästöjä ei paljoa jää, enkä yhtään ihmettele miks näillä ostoksilla. Saispa miehen innostumaan säästämisestä :( siihen vinkkejä?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi apua itsellesi, oon tässä ihan häkeltynyt sanoistasi! Kiitos!! Palautteesi sai kyllä päiväksi suun hymyyn :) Tervetuloa lukijaksi, jos tälle tielle jäät!

      Tärkeintähän on jo se, että itse tiedostat, minne teidän rahat menee - ja missä voisi säästää. Onko miehelläsi joku matkustushaave tai onko teillä tulevaisuudessa tarkoitus perustaa perhettä? Esim me alettiin säästämään noin vuosi ennen kuin edes alettiin yrittämään lasta ja ollaan säästetty samaa summaa jatkuvasti myös esikoisen syntymän jälkeen. 50€ /kk per naama ei ole loppujen lopuksi paljon, mutta yhdessä se on vuodessa 1200, kahdessa 2400 jne. Kun lapsi tulee taloon, on tuhat kertaa kivempi ostaa tarvittavat asiat ilman, että pitää kiristää sen hetkistä taloutta.

      Lisäksi voisit perustella miehellesi, että kaikilla pitäisi olla vähintään kuukauden, mielellään kahden-kolmen kuukauden palkka säästössä ns pahan päivän varalle. Voi tapahtua ihan mitä vaan - kaadut liukkaalla kelillä ja lonkka/jalka/käsi murtuu, et voi mennä töihin mutta laskut juoksee. Auto hajoaa, varaosa maksaa 800€, tietokone hajoaa, puhelin tippuu lattialle jne.

      Onko miehesi kuullut sanontaa "raha tulee rahan luokse"? Eikö olisikin kivaa, jos säästössä ois kymppi tonni ihan vaan perusturvaksi? :)

      Jos nämä eivät motivoineet häntä yhtään niin sit kannattaa vaan pelotella työttömyydellä ja köyhyydellä :D

      Poista
  12. Siis mitä ihmettä!
    Aloitin lukemaan blogiasi jokunen aika sitten. Miten ihmeessä pärjäätte tuolla rahanmäärällä kuukauden!! Meillä 2 aikuistakin vauva, ruokalasku 700-800 kuukausittain! Toki vaippoja ja vauvan maitoa tuosta n 100, ja pesuaineita jne. Mutta jos on edelleen säästövinkkejä niin postausta niistä! Blogisi on ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitat varmaan meidän normilaskua, joka on 300-450e kuussa? Nyt kesäkuukausina lasku on ollu 400-500e/kk, koska ollaan grillattu paljon ja meillä on myös ollut paljon vieraita, silloin menee enemmän rahaa.. mut normaalisti se 350-400 on se peruslasku enkä osaa sanoa, mikä siinä sitten on, mikä pitää laskua kurissa. Ehkä se, ettei osteta mehuja, limppareita, karkkeja, sipsejä? Tai sitten se, että valikoidaan edullisimmasta päästä vaikkakin esim kemikaalit on aina tiettyä merkkiä: cif, kiilto, pepsodent, bioluvil, fairy - niissä en suostu käyttämään rainbow tai muita merkkejä. Minä mietin asiaa ja koetan jossain vaiheessa saada postausta aikaseksi, kiitos toiveesta :)
      Ja kiitos kehuista, en tiedäkään, miten hyvältä tuo tuntuu!

      Poista
    2. Ja voi olla, kun meillä menee esim maitorahkaa 5 purkkia päivässä, ja sen on oltava tiettyä merkkiä, niin siihenkin menee montakymppiä kuussa.. Samoin kaikki lihat on oltava ns "merkkiä" eikä esim rainbow.. Se nostaa laskua roimasti. Ja tietty herkut! Tuohon meidän 700-800 kuuluu siis vessapaperit, kemikaalit jne. Noh, onneksi luin tämän postauksen ja rupesin ajattelemaan, missä voitaisiin säästää! Tosin ruoka on asia, josta oon aina ollut sitä mieltä, ettei siitä säästetä, mutta kyllähän 10kk vauvalta ja kahdelta aikuiselta 800e on paljon. Mies tekee eväät töihin, että sekin kuuluu tuohon, eikä syö muualla.. Että periaatteessa tuohon kuuluu kaikki ruuat! Huh, jatka samaan malliin, oot niin aidon oloinen <3

      Poista
    3. Ohoh, 5prk rahkaa tekee kuukaudessa kyllä paljon! Mä suosittelisin, että elätte elokuun niin kuin tähänkin asti, mutta säilytätte KAIKKI kuitit ja teette kuun lopussa taulukon, johon laskette kaikki tarvikkeet kk ajalta, mitä olette ostaneet, ihan gramma grammalta, esim jos irtokarkkeja ostaa ;) kun piiiitkä lista on valmis, on siitä helppo katsoa, mistä on valmis karsimaan!
      Kiitos sulle vielä kerran, jatkan ehdottomasti omana itsenäni <3

      Poista
  13. Hei,

    Mielenkiintoisesta asiasta olit heittänyt postauksen, joka on itselle erittäin tuttua ja arkipäiväistä hommaa ollut jo vuosia.
    Olen perheetön yksinelävä rutiköyhä Suomalainen mies. Ja muistan ennätyskuukauteni joka oli jotain 140€. Siitä on jo useampi vuosi aikaa. Nykyään tahti on löysentynyt vaikka tulot ovatkin pienet. Mutta kyllä tässä pärjää. :)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Pysy kuulolla, pidetään samanlainen kuukausi taas tammikuussa 2016! :)

      ps. 140 euroa on hyvä saavutus! Penniä täytyy kyllä venyttää, mutta onnistumisen tunne on hieno, kun siihen pääsee. Tsemppejä myös jatkoon!

      Poista
  14. Meillä perheessä 2 aikuista ja yksi kohta 2 vuotias taapero. Isäntä opiskelee, minä kotihoidontuella kotona taaperon kanssa. Tavoitteena on pystyä 200e ruokabudjettiin kesään asti, kunnes työelämä alkaa. Lähettiin sillä linjalla, että nostetaan käteisenä ruokarahat ja pesuaineet, vaipat, yms. menee tililtä. Katotaan paljonko me saadaan säästöön, tulot on kuitenkin aika paljon pienemmät jo aloittaessa. Paljon ruokana keittoja ja laatikoita, viikossa vain yksi ruoka (kala) jota syödään vain yhtenä päivänä, muita olisi tarkoitus syödä 2 päivää putkeen.

    VastaaPoista
  15. Parisataa euroa kuukaudessa on meillä ihan vakio.Kahden hengen talous.Monesti jää allekin.Emme tosin juo maitoa,juustoja syömme sen sijaan.Makkaratkin on poissa kuvioista,leikkeinä kinkku-tai kalkkunaviipaleet.Hedelmiä ei myöskään niin hirveästi osteta paitsi salaattiin.Marjat korvaavat ne.Kalaa tulee omasta takaa,mutta muutoin kaikki kaupasta.Hyödynnän kausituotteet ja tarjoukset.Kuivamuonia on usein jemmassa vuoden tarpeet ja kuivaan myös juurekset syksyisin,kun tarjouksessa.Ryöppääminen on myös hyvä.Edullisia ruokia kaalipata,chili con carne,hernekeitto,kanamunaruuat ja puurot.Kalakeitto ja paistetut ahvenet kuuluvat myös ruokavalioon ,kun omasta takaa.Makaronilaatikko,makkarakastike tai keitto myös edullista,Itse kuitenkin vältämme makaroonia ja makkaroita,kun hiilihydraatteja paljon.Leivät leivon itse.Välipaloina puolukka tai omenapuuro.Kun on perus ruokarunko niin siihen voi sitten aina lisäillä muita vaihteluja.Jauhelihaa jatkan usein soijarouheella ja nythän tulee kohta nyhtökaurakin.Aion keilla.

    VastaaPoista
  16. Tosi hyvä saavutus tuo kaksisataa euroa kuukaudessa kahdella-kolmella henkilöllä.On varmaankin kuivamuonavarastot valmiina kotona.Yritän itsekin tuohon päästä ,tahtoo mennä kolmensadan pintaan,joka ei paljoa sekään.Yksin eläessä alittaisin helposti sadan euron budjetin mutta perheellisenä tulee ostattua enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, sitä se kieltämättä oli - saaavutus! Töitä sen eteen kyllä piti tehdäkin.
      Kuivamuonakaapissa meillä on aina perustarvikkeet, mutta kyllä niitä tuli ostettua myös kyseisen säästökuukauden aikana. Esim. makarooneja, jauohoja,kaurahiutaleita, ruisjauhoja yms. Ei tekisi huonoa pyrkiä uudestaan tuohon summaan, nyt meitä on tosin 4, joista yksi vaipoissa :D

      Poista

Kiitos kommentistasi! Vastaan pian :)